Залесяване на Плана

“Проект 1 милион засадени дървета от доброволци” е страхотна инициатива, в която можете да се включите в различни дни от годината и на различни локации. За да се информирате за предстоящите залесявания, можете да последвате страничката им във Facebook.

Ние си избрахме един слънчев ноемврийски ден и макар и с малко закъснение, се озовахме до село Плана, където вече се бяха събрали доста хора. Носехме лопати и вода, според описанието на събитието, но на място имаше и от двете.

Оказа се, че залесяването е един по-сложен процес от това, което си представяхме. Първо, поляната трябваше да бъде добре почистена от по-едри бурени и пръчки и след това, на маркирани от координаторите точки, се издълбаваха дупки с определен радиус и дълбочина. (Наличието на кирка определено улеснява втората задача.) Самото засаждане на фиданките изискваше най-много внимание, за да се хванат добре. Раздаваха се на място, непосредствено преди засаждането им за да не изсъхнат, а доброволци правеха инструктаж и помагаха на всеки, несправил се от първия път, като нас.

Децата също си носеха лопатки и макар че трябваше да внимаваме двойно повече да не стъпчат някоя фиданка, се забавляваха много, прекарвайки деня сред природата и чувствайки, че допринасят в работата. На всяко засадено дръвче беше дадено име, за да порасне здраво и голямо. 🙂 Ади кръсти своите Дъбчо и Дъбан…

Тръгнахме си супер доволни от мисълта, че когато хлапетата пораснат, на същата тази поляна ще е пораснала и дъбова гора. Мисля, че със сигурност ще повторим.

Възнаградихме се с късен и дълъг обяд в Бистро ‘Бистрица’, където децата изсмукаха и последните капки енергия, които ни бяха останали. Тяхната, разбира се, е неизчерпаема.

Последвайте ме и във Facebook и Instagram 😉

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s