За осъзнатите избори, климата и блога

Преди да премина към следващата стъпка в пътя към по-устойчиво ежедневие, правя едно малко отклонение, за да обобщя размислите ми по случващото се последните месеци и предстоящите важни събития. Започвам с блога и идеята зад него.

ЗА БЛОГА

Темата за околната среда ми е важна от много време, а напоследък изчитам такова количество информация във връзка с нея, че реших, че мога да споделя знанията и опита си по един удобен и надявам се приятен начин с близките и приятелите ми, а защо не и с техните приятели и всеки, който ще открие нещо за себе си и ще се вдъхнови за някаква промяна. Така ще имам още по-голям принос в борбата с порочните практики в ежедневието ни. Напълно наясно съм, че индивидуалната промяна не е достатъчна. Но има два важни момента. 1) Колкото повече сме, толкова повече бизнесът се вслушва. От сламките в заведенията до премахването на малките шампоанчета по хотелските стаи, примери има всеки ден. 2) За да се моделира поведението на голяма част от бизнеса и хората, които иначе не биха се съобразили с ограничеността ни откъм ресурси, са нужни закони, безспорно. Такива закони, обаче, никога не биха се приели, докато не станем достатъчно много, за да повлияем в процеса на взимане на решенията. И така отново стигаме до нас самите и промяната, която започва точно там – на индивидуално ниво.  

Идеята ми беше (поне в начало) фокусът ми да е България, тъй като смятам, че изоставаме в тази посока, поне като процентна информираност на хората. Когато започнах да разучавам средата, обаче, установих, че вече има чудесни блогове със сходна насоченост. Малко се зачудих дали няма да е просто поредният и дали има смисъл. Но същевременно, отчитайки масовата неинформираност по теми, които за мен са разнищвани многократно, все пак реших, че няма как да е излишно. Така или иначе медиите отделят крайно малко внимание на климатичната криза и съпътстващите я проблеми. Колко от вас са чували термина „въглероден бюджет“? Опитайте да потърсите израза в кавички в Google. Към момента ми излизат малко над 300 резултата. Сега пробвайте с „брекзит“. Над 3 милиона…. Нормално е хората да се неинформирани, защото информация на практитка лиспва. По тема, която би следвало да е важна за всеки. Много по-важна от голяма част от новините, с които ни заливат ежедневено. И така… Реших, че смисъл има.

Какво се случва до тук? Бих казала, че ядрото на блога са така наречените стъпки към по-устойчиво ежедневие, с които се фокусирам върху конкретна тема всеки месец. Идеята ми е, че ако човек реши, че иска да тръгне по този път, може да го направи във всеки един момент поетапно. До тук в изминалите 4 месеца си говорихме за:

  1. най-големите източници на еднократна пластмаса и как да се отървем от тях;
  2. козметиката и как да намалим вредните съставки и неустойчивите опаковки;
  3. храната с всичките й аспекти – от планирането и пазаруването й до почистването и отпадъците;
  4. дрехите и модната индустрия като цяло – как можем да бъдем по-екологични що се отнася до тази сфера на живота.

В оставащите месеци до края на годината възнамерявам да завърша тази поредица с още много надявам се полезни съвети, обобщени в няколко по-главни теми. Който не се е включил до сега, може да го направи по всяко време със собствено темпо. Покрай тези теми, когато имам възможност, разказвам и истории, които ме вълнуват, за сега от пътувания, събития или ръчно изработени нещица. Адски щастлива съм от коментарите, съобщенията и дискусиите на живо, които публикациите ми до сега са породили. Обратната ви връзка е супер положителна и много ме мотивира да продължим да разрастваме тази малка, но смислена общност. Като цяло блогът и прилежащите му канали ми отнемат немалко време, но за момента то е свързано с много хубави емоции.  Дълго отказвах да ползвам Инстаграм, тъй като не ми допадаше като формат (все още не съм сигурна дали това се е променило изцяло), но виждам, че е по-лесно смилаем от дългите статии, а и трябва да си призная, че музата за споделяне там ме спохожда по-често от очакваното, така че за сега продължавам в този дух.  

КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА И НАШИЯ ПРИНОС

След като споделих размислите си по болга до сега, искам да отделя малко внимание на две ключови теми – кръговата иконимика и климатичната криза, както вече ще я наричам и аз.

От доста време се говори за нуждата от преминаване към кръгова икономика. Модел, който за разлика от сегашния линеен такъв, отделя минимално количество отпадъци в природата, а вместо това залага на устойчиви материали и практики, които позволяват реурси, компоненти и цели продукти да се използват многократно. Всичко това с енергия, идваща от възобновяеми източници. Тук отново, разбира се, преди всичко е нужно адекватно законодателство, но е и много важно да подкрепяме компаниите, които сами вкарват този принцип в практиките си. Нещата не се случват мигновено, макар че сега, повече от всякога, имаме нужда от това. Но всички наши действия дават резултат, макар и след време. Ако бъдем отговорни в ежедневните си избори, бизнесът няма да има избор, но да ни послуша.

КЛИМАТИЧНАТА КРИЗА И ПРАВОТО НИ НА ГЛАС

Намираме се в ключов момент в историята, когато все още имаме (макар и спорно колко голям) шанс да предотвратим катастрофа за планетата, такава, каквато я познаваме. За да ограничим покачването на температурите до 1.5 – 2 градуса по Целзий са нужни незабавни мерки, за да се намали въглеродният диоксид в атмосферата. По-богатите страни трябва да таргетират нулеви емисии възможно най-скоро, за да могат по-бедните да наваксат в изграждането на нужната им инфрастукрута и всичко това да влезе във въглеродния бюджет, който ни е останал за следващите години. Ако драстични промени в тази посока не са налице в следващото десетилетие, светът няма да свърши, но щетите ще са вече необратими, а конфликтите, които чакат децата ни – неизбежни. Това, разбира се, не са мои твърдения, а заключения на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН, целящ да представи обективна и научнообоснована оценка за тези промени и последствията от тях. Имайте предвид това, когато гласувате. И гласувайте винаги. Много често чувам, че няма за кой, но винаги има кандидат, който е по-добър от останалите или ако искате го наречете по-малко лош. Имайте го предвид и този септември, когато на срещата за климата в Ню Йорк ще се вземат съдбовни решения. Само масовите изяви по целия свят могат да натиснат нещата в правилната посока. У нас те се организират от Fridays for Future Bulgaria. И най-накрая се очаква да има и по-адекватна реакция от медиите, или поне някои от тях. Covering Climate Now е партньорска инициатива с участието на The Guardian и още над 60 медии, които ще целят отразяването на тези събития да е приоритет, а темата за климата да е водеща и да получи полагащата и се гласност.

ЗА ФИНАЛ

Ако мога да обобщя, всичко се свежда до важността да сме информирани и активни по темата. Да базираме ежедневните си избори на тази информация. Да се включваме в диалога, протестите, гражданските инициативи, когато и както намерим за добре. Да гласуваме. Да бъдем на правилната страна на историята.

Ролята на блога? Да поднася отсята информация, да провокира дискусии и да мотивира действия. Дано се справям поне частично 😉

Последвайте ме и във Facebook и Instagram 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s