/6/ Да се погрижим за децата с мисъл и за природата

Тази публикация ще е доста лична, тъй като е пряко свързана с двете ни любими малки човечета – Ади и Мили. ❤ Второто е и причината да се забавя толкова с нея. (Първите седмици на спокойствие бяха пълна заблуда от негова страна, така че ще ми се наложи да намаля темпото с тази поредица. :))

За втори път се радваме на вълшебството и този съвсем нов смисъл, който носи едно дете. Несъмнено, обаче, с появата на първото и с всяко следващо, започваме да разполагаме с все по-малко време и се сблъскваме с все повече изпитания в деня. А устойчивите практики понякога могат да изглеждат като истинско предизвикателство. Същевременно, мисля че това е и преломният момент за повечето хора – тогава осъзнаваме какво голямо значение имат ежедневните ни избори и какво всъщност оставяме след себе си. И въпреки ограниченото време и наличието на всякакви изкушения, смятам, че има доста начини да намалим използваните ресурси, боклука и отпечатъка си като цяло без да се чувстваме особено ощетени. Макар че съм сигурна, че има хора, които се справят много по-добре в тази насока, тук ще ви споделя моите разсъждения и пресен опит с грижите за бебето с мисъл и за природата.

ХРАНАТА

Като цяло, смятам, че бебетата съвсем не се нуждаят от купищата продукти, които ще срещнете в списъка за новоредно, какъвто повечето бебешки магазини имат. Що се отнася до храната, стига всичко да е наред и да ви се получава с кърменето (разбира се, мога да си представя, че това не винаги е така), спокойно можете да избегнете закупуването на шишета, четки за почистване, стерилизатори, нагреватели и тн. От друга страна, и с 2-те деца, мисля, че кърменето просто нямаше да ми е възможно без помпа, протектори и кремче. Истината е, че не е чак толкова лесно, макар и да е естествен процес и че може да боли и то много! Затова, признавам си, не мога да си представя как са се оправяли майките ни, когато тези неща ги е нямало. Поне се купуват еднократно и служат за целия необходим период, а после можете да ги подарите на някоя приятелка. Кремчето с ланолин върши чудесна работа и като балсам за устни, в случай че ви остане. Помпата и протекторите бях запазила, за да ги ползвам в бъдеще, но за съжаление не се получи, тъй като бяха мухлясали от влага в помещението и ми се наложи да си ги купя наново. (В такива ситуации много ме е яд, но приемам, че вече няма какво да направя, освен да ви предупредя да се пазите от влагата!) Ако все пак ви потрябват шишета, сега ми подариха едно стъклено, така че явно има и такива. Когато ми потрябва, за сега използвам това на Medela, защото е част от комплекта на помпата и го харесвам много от предния път, макар че е пластмасово.

Когато се стигне до твърдата храна, разбира се, че най-добрият вариант са домашно приготвените зеленчуци, пюрета и супички от сезонни и местни продукти. Не винаги, обаче, съм имала възможността да се справя с това, затова понякога съм купувала и готови пюрета. Особено на пътувания. Когато бебето вече е захранено, детската кухня е много добър вариант, като аз се бях разбрала да ми носят храната в бурканчета и при всяко носене им давах комплект за следващия път.

ХИГИЕНАТА

Противно на притеснението на повечето хора, които не са опитвали, многократните пелени далеч не са толкова сложни за ползване. Аз използвам Pop-in на марката Close, защото са ми останали от Ади, но не съм сигурна дали все още се продават тук и къде. Имам 4 броя гащи и 12 комплекта от две подложки, които ми стигат при пране веднъж на ден или два. Издържат около 3 – 4 часа и много рядко ми се случва да пропуснат преди това. От известно време слагам еднократни биоразградими нощем, защото Мили не спи никак добре и да тръгна да го преобувам означава да се разбуди напълно. От същите еднократни ползвам и когато пътуваме и няма как да пера многократните. Но освен тези и редките случаи, в които не успяваме да се справим с прането, в останалото време използваме многократните. Когато сме навън ги прибирам в някой плик, който ми е останал от нещо друго. И преди да отидат в пералнята имат нужда от изплакване. Това е 🙂 Ако имате нужда от повече информация, можете да потърсите в тази фейсбук група. Няколко допълнителни бонуса са, че бебето не е в досег с химикалите, които се съдържат в стандартния памперс, много по-рядко има подсичане на кожата и по-бързо се научава на гърне (изтествано с Ади). Изискват първоначална инвестиция, но с времето излизат по-изгодно от еднократните пелени, особено, ако се ползват от повече деца. Важен update – пандемията ме притисна в доста посоки и с Мили ползвам еднократни памперси много по-често от колкото с Ади. Също така, нещата с гърнето далеч не ми се получават както с Ади, но мисля, че в по-голяма степен си е просто до детето.

Нещо, за което не се бях замисляла преди, а си давам сметка сега, е това, че многократните гащи са направени от полиестер, за да не пропускат. Предвид че проучванията сочат текстила като основен замърсител на водата с микропластмаса, това си е негатив на тази опция. Когато избирате, следете поне вътрешните подложки да са от естествена материя (моите са от бамбук), а за външните гащи попаднах и на вълнени, но по няколко причини не ми се струват добър вариант. Това, което обмислям, е да си купим филтър за пералнята, който би трябвало да улавя тези частици, тъй като така или иначе сериозна част от текстила, който ползваме към момента, съдържа пластмаса, но все още разучавам опциите. Относно прането, продължаваме да го пускаме със сапунените орехчета, но в случая добавяме и малко бебешки прах именно заради пелените.

Козметиката, която ползваме, се свежда до комбиниран душ гел и шампоан (в пластмасова опаковка, но стига за много време), бебешки сапун и бадемово масло, като последното е в стъклено шишенце за многократна употреба, което може да се пълни в Zoya. Старая се да ползвам мокри кърпички (изцяло изчистени откъм съставки) възможно най-рядко, предимно навън, ако много се наложи. Както споменах, подсичането наистина е рядкост и не съм купувала крем за целта. Имам едно тестерче от болницата, което използвам при нужда.

ДРЕШКИ, ИГРАЧКИ И ДРУГИ

Голяма част от продуктите за дома също намирам за ненужни в общия случай. Разбира се, че има ситуации, в които може да потрябва кантарче или овлажнител, но за такива покупки винаги смятам, че трябва да се изчака, защото по-вероятно е изобщо да не ви потрябват. Предвид, че повечето такива продукти се ползват само за този кратък период от време, чудесна опция е да се ползват от повече хора. Нашето легълце за новоредно е една люлка, която може да се фиксира и е лесно подвижна из апартамента. Купихме я за Ади, след него я ползваха още 3 бебчета, а сега и Мили спи в нея, като сменихме само матрачето. На този принцип се стараем да  извлечем  максимума и от други продукти, при които това е възможно. Количката и малко дрешки са почти единствените неща, които си купихме този път. Не на последно място, така се спестяват средства, с които можете да запишете децата на още някое занимание или да отидете на някое пътешествие заедно.;)

И малко по темата с играчките. По принцип предпочитам тези от естествени материали, но поне толкова важното е да са качествено изработени и да се ползват възможно най-дълго (и от повече хора). Затова, например, макар че са пластмасови, имаме едно единствено счупено блокче от Lego и то защото минахме отгоре му с колата. Сигурна съм, че ще са непокътнати (стига да не ги изгубим!) и след 2-те деца, както е конструкторът на Иво, с който и Ади си играе сега. По принцип нямаме много играчки с батерии, но все пак се намират и такива. А така или иначе, и други уреди работят с батерии. Затова си купихме зарядно и вече ползваме зареждащи се. Ще споделям повече по темата с играчките в Instagram. Последното, за което се сещам сега, са подаръците. Когато имате повод, не се колебайте да си направите списък или да кажете диркетно от какво се нуждаете; наистина ще избегнете купуването на неща, които няма да се ползват. Платформата, която преди време създадохме с приятели точно за такива списъци вече премина в други ръце, но скоро ще се завърне под малко по-различна форма. Използвахме я за последно за погачата на Мили и така всъщност се сдобихме с малкото нови неща, от които имахме нужда. Някои приятелки просто помолих да ми донесат свои неща, които вече не ползват, а знаех, че ще ни свършат работа. И докато сме на темата с погачата, украсата ни също беше щадяща природата – есенни листа, плодове и тикви във всякакви форми и цветове.;)

LIFE-SAVERS

И като за финал ви споделям някои неща, с които съвсем не се гордея, но ни помагат да оцелеем.

Използването на абсорбатора и сешоара скочи значително през първия месец. Вече и запис на бял шум върши работа.

Опаковки от храна за вкъщи се промъкват много по-често от обичайното, но се надявам, че с времето организацията ни ще става все по-добра.

Последвайте ме и във Facebook и Instagram 😉

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s