/8/ Природосъобразно жилище в града – ограниченията и възможностите

Мисля, че като за начало е важно да отбележа, че съм наясно, че животът на село е по-природосъобразен най-общо казано. Обаче, поне за момента, не съм готова да се лиша от благата на града като културен и социален живот, медицински услуги, образование и др. Така че тази статия е за моя опит с изграждането на по-екологичен дом в града. Темата като цяло е безкрайна, но тук фокус са изграждането, ремонтът и обзавеждането. Споделяла съм много по темата в Instagram с хаштага #ourimperfectlysustainablehome. Тук ще обобщя и допълня информацията, дано да ви е полезна.

Често използвах думата ремонт, но всъщност не знам коя е най-подходящата в нашия случай. Къщата ни е над 100 години, но беше в доста лошо цялостно състояние. Тъй като не е била обитавана дълго време, се беше наложила смяна на покрива и като цяло, горната й част е изграждана наново. От там я подхванахме ние. Опитахме да запазим колкото беше възможно от наличното, а за всичко ново се постарахме да използваме възможно най-естествени и щадящи ресурси (и здравето ни) материали.

Следните неща променихме. Първото са прозорците. Тъй като е във вътрешен двор, знаехме, че искаме да влиза максимално много светлина и затова отворихме някои нови, а фасадните направихме по-големи. Дограмата беше в прекалено лошо състояние и така или иначе трябваше да се поднови. Второто е верандата, която добавихме. Старото стълбище остана под нея, но е изцяло разбито и ако бяхме решили да запазим облика, то със сигурност щеше да се наложи да изградим ново. И както споменах, покривът беше сравнително нов, но имаше сериозна нужда от работа и по него.

Относно вътрешността, във времето се е ползвала от много хора, предимно наематели и функцията на помещенията също е променяна. Всичко, което беше отстояло тези промени, запазихме и ние. Съществуващото дюшеме, греди, всички врати и каси и старото стълбище. Разпределението на помещенията направихме, така че да отговаря на нашите нужди, не сме се придържали към възстановяване на някакво старо такова. В този смисъл, не мога да го нарека реставрация, не съм сигурна и реновация до колко е точно. Затова ще го нарека просто приключение без повече опити да го вкарвам в рамка.

Както съм казвала, нямам професионален опит, нито образованието ми е свързано с архитектура, проектиране или интериор. Тук просто споделям моя опит с цел да дам идеи и повод за размисъл. Конкретните решения могат да дойдат от професионалисти, на които се доверявате. Ние се спряхме на момичетата от студио Arxitek, които имат заслуга за голяма част от проекта.

ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ И ИЗБОРЪТ НА МАТЕРИАЛИ

Ако имате опцията да изберете изолацията, дограмата и метода на отопление/ охлаждане, можете значително да повлияете бъдещия си разход на енергия. Ние се отопляваме с термопомпа, но както казах, това е решение, което трябва да дойде от професионалист според конкретните нужди. Но мислите ми в тази посока са следните. Трудно се постигат оптимални резултати с естествени материали и петролът, в различните му производни, присъства в изолацията, тръбите и тн. Другото, което както и да го гледам, трябва да признаем, е, че разликата в цената между по-природосъобразните/ енергоспестяващи опции и по-бюджетните такива е толкова голяма, че за съжаление прави подобни инвестиции абсолютно непосилни за много голяма част от хората. Колкото по-чисти са материалите и процесите, например, при колкото по-добри условия на труд са изработени, толкова по-скъпи стават… И тук отново стигам до това, че с всяко нещо, което изберем да преизползваме/ реставрираме/ рециклираме, спестяваме средства, които могат да се насочат в тази посока.

И все пак, материалите, които избираме да използваме са от голямо значение не само за природата, а и за нас самите. Това е общовалидно, но за мен си е доста пренебрегвана тема що се отнася до строителство и интериор. Летливите органични съединения – volatile organic compounds (VOC) са вещества с много ниска температура на кипене, което води до частичното им отделяне като газове на стайна температура. За съжаление, голяма част от използваните химикали в индустрията са в различна степен токсични и това им свойство е една добра причина да сведем присъствието им в закритите помещения до минимум. Производителите на материали (в това число подова настилка) трябва да могат да ви предоставят тази информация. Относно дървените настилки ви напомням за сертификата FSC за устойчиво добита дървесина и, като цяло, държавата на произход, което също може да е до някъде ориентир за качеството и условията, при които материалите се произвеждат (при плочките, например). Когато е възможно да са локално и качествено производство – най-добре.

МАСЛА, ЛАКОВЕ, БОИ, ЛЕПИЛА

Масло или лак за обработката на дърво? Макар и 2-те да съдържат ЛОС (летливи органични съединения), по начало в маслата на естествена основа би следвало да са значително по-малко. Тъй като дори в техническите характеристики на тези, на които се спряхме ние, не откривам по-конкретна информация от това, че не надвишават максимума позволен от ЕС, бих ви посъветвала да следите за този стандарт – EN 71-3. Тези продукти са годни за употреба върху детски играчки и са с най-високо ниво на безопасност за нас и околната среда. На мен лично и чисто естетически маслата ми допадат повече от лак, а за определени повърхности има и такива с твърда вакса, което запечатва допълнително.

Бои – латекс или варови? Варовите безспорно са много по-щадящи, но относно поддръжката им ще мога да се изкажа едва след години. Това, което мога да уточня е, че има такива на варова основа и (почти изцяло) варови, като вторите са с много по-ниска концентрация на ЛОС. Тези, на които ние се спряхме, са с концентрация под 5 g/l. Само в 2-те бани боядисахме с латекс, след като всеки се опита да ни разубеди за варовите бои, но честно казано мисля, че притесненията бяха неоснователни. Дизайница имат много полезна статия, която сравнява няколко от добрите латексови бои на пазара по този показател. Вметвам, че я има и опцията за глинени мазилки, които не съм проучвала.

За лепилата нямам какво да добавя към изписаното до сега, но също има сериозна разлика между производителите, затова разпитвайте и обръщайте внимание на техническите листовки. Това са маслата, боите и лепилото, които ние използвахме в този ред: Osmo и Saicos (от Vema-En), Brezza di Colori и Oikos, лепило също от Vema-En.

Като цяло природосъобразно жилище в града в днешно време си е трудна работа. Много е токсично всичко, което използваме за да е лесна поддръжката. Но смятам, че дори и да не може да избягаме от това напълно, не бива да спираме да се стремим към по-екологични опции.

ИНТЕРИОР, ТЕКСТИЛ, ОСВЕТЛЕНИЕ

Преди изобщо да обсъждам елементи от интериора, правя вметка, че, разбира се, най-екологичният вариант си остават употребяваните неща. Но особено в някои категории, като текстила, например, мисля, че тази опция не е особено възможна. Завесите трябва да са по размер, а килими и тапицерия, например, освен че идея си нямам от къде, аз съм с резерви да купя използвани заради акарите, които се трупат във времето. (Едното дете имаше доста обострена алергия към тях и много сме препатили.) По принцип се справям по-добре с откриването на по-малки неща втора ръка. За мебелите трудно намирам това, което търся. Но скоро, например, си намерихме едно кресло на улицата, което си прибрахме и планираме да реставрираме и претапицираме.

Относно текстила за дома, продуктите на пазара масово са от полиестер. Но има прекрасни опции, които нe съдържат нищо такова и ще ги изредя по категории тук.

  • Завеси

След известно обикаляне, октрихме нашите пердета от 100% лен в Пердета Paradise. Важно е да отбележа, че не могат да се перат в пералня, т.е. ще опираме до химическо чистене, което не е супер. Казаха, че с времето цветовете изсветлявали от слънцето, което не ме притеснява толкова, предвид че не сме избирали ярки. С тези им недостатъци за някой все пак може да се окажат по-малко природосъобразни от изкуствените в дългосрочен план. А за всичко трябва да се мисли за целия му жизнен цикъл – от производство до спиране използването му. За сега ленът стои прекрасно, а и открихме, че могат да се почистват с добра прахосмукачка, така че на този етап сме много доволни от този си избор. 

  • Матраци

Home of wool е българска компания, която произвежда матраци с изцяло вълнен пълнеж и няколко опции за плат отново от изцяло естествени материи. Когато им писахме, за да се ориентираме какво е най-подходящо да поръчаме, се оказа, че имат програма за нулев отпадък, по която могат да изработят матраците от снадени парчета плат, останали при производството. Такa освен супер матраци, получихме и добра отстъпка. Вече близо година се ползват без забележки. (Когато ги разопаковахме имаше по-силна миризма от вълната, която с времето изчезна.) От тях научих също, че вълната, освен всичките си други свойства, абсорбирала и ЛОС (летливите органични съединения). Така че е много добър избор и за килими, например.

  • Килими и мека мебел

С килимите сякаш ни беше по-лесно. Избрали сме изцяло вълнени, от юта, памук или комбинация от някои от тези материали, като сме поръчвали и от Икеа и Zara Home. Холният диван пък е от Feydom – македонска компания с много награди за дизайн, която също обръща внимание на ефекта от производствените процеси. Вече имат и изцяло памучни калъфки за диваните, които все още не бяха налични, когато ние поръчвахме.

За финал относно интериора, оставям и една препоръка за осветеление, ако харесвате по-минималистични варианти, като кабели и крушки. Cable lovers са много симпатични хора, от които взехме голяма част от помощните осветителни тела – нощни лампи, за огледалата в банята и тн. Някои от основните ни пък са от ратан и морска трева. Най-важни, разбира се, са крушките тъй като ефективността им, както и на всички останали уреди в дома, влияе драстично на разхода на енергия.

Това е най-общо по темата. Има още хиляди подтеми, които не съм включила. Проучвахме опцията за фотоволтаици, но на времето не се връзваха нещата. Надявам се в близко бъдеще подобни инвестиции наистина да се стимулират. Компостирането е нещо, за което със сигурност ще споделя в Инстаграм, когато успея да се организирам. И също много ми се иска да си спретнем една мини градинка, но всяко нещо с времето си. Все още имаме много за довършване по къщата и тъй като почти всичко правим сами, с безценната помощ на родителите ни, нещата стават бааавно. На първо време пълним с растения, които, освен че красят, пречистват и въздуха. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s