За мен

Photo credit: Мирослава Мирчева @ Studio Mir Mar

Винаги съм обичала много природата и където и да съм живяла, съм се стремяла да се грижа за нея според тогавашните си разбирания, знания и обстоятелствата. Винаги ме е тревожело това, че планини от боклук се трупат някъде си, а новините за изчезващи видове или изплували мъртви животни, пълни с пластмасови чаши, шишета и джапанки, винаги са ме ядосвали и са ме карали да се чувствам безсилна едновременно. Напоследък все по-често, обаче, започнах да се замислям. Наистина ли няма какво повече да направя, за да променя сегашния ход на нещата?

Ако преди просто исках да запазим красотата и биоразнообразието на планетата, сега вече имам и друг стимул. Той е на 4, но ще е неподправено недоволен, ако му сложите сламка в сока, обожава приключенията сред природата и заслужава да се радва на всичко това, на което сме се радвали и ние. И преди всичко останало, заслужава чиста вода, храна и въздух. Това, в което превръщаме планетата, е това, което оставяме на децата си. И смятам, че можем и трябва да сме много по-отговорни в ежедневните си избори и действия преди всичко заради тях. Всяка изхвърлена чашка от нас днес е проблем, с който те ще трябва да се справят утре. И този безспорно сериозен проблем наистина е общ и на всички. 

В световен мащаб, стремежът към нулев отпадък става все по-разпространен, а тенденцията, че философията набира скорост и в България, ме окуражава много. Срещам все повече хора, които базират ежедневните си избори на ефекта им върху околната среда. На голяма част от останалите смятам, че им липсват само малко информация, мотивация или насоки. Самата аз имам да извървя още доста път, но мога да споделя докъде съм стигнала и какво предстои. Рециклирам от много време, но в последните години предприех и други промени, което ми помогна значително да намаля количеството боклук, което генерирам.

Мисията ми за 2019-та е всеки месец да се фокусирам върху определена тема от ежедневието и да споделя конкретно какво, как и до колко успявам да се заместя с природосъобразна алтернатива, като се надявам да повлека и съмишленици по пътя.

И ето, че може би мога да направя нещо повече в полза на природата – а именно да убедя още някой, че това е правилната посока и да помогна в процеса. Макар и да сте срещали това клише хиляди пъти, да, смятам, че промяната започва от нас. Да, без спешни и радикални мерки на ниво правителства и бизнес, тези сериозни проблеми трудно ще се разрешат, но за да се стигне до тях е нужна нашата твърда позиция. И да, ако успея да убедя поне още някой в това, мисията ми ще бъде успешна, защото позитивната промяна ще е налице. А аз благодаря на тези, които ще са част от нея. Защото бъдещето на планетата е всъщност точно в нашите ръце.

Ивана, с безценното съдействие на Иво и Ади

Advertisement